Десет дни преди изборите на практика всички въпросителни остават. Това е

...
Десет дни преди изборите на практика всички въпросителни остават. Това е
Коментари Харесай

Медиана: 4 партии са сигурни в новия парламент

Десет дни преди изборите на процедура всички въпросителни остават. Това е главният извод на Агенция " Медиана " от изследване, извършено сред 16 и 23 март измежду 1004 души.

Не е допустимо да се дефинира каква ще е изборната интензивност. Към момента около 3,4 млн. гласоподаватели (60%) декларират, че твърдо ще гласоподават. Тази декларативна изборна подготвеност обаче понижава с приближаването на изборите.

В същото време 11% от гласоподавателите, твърдо решени да гласоподават, към момента се двоумят кого да поддържат. Това значи, че 350 000 гласоподаватели се двоумят в избора си, а евентуално и дали изобщо да гласоподават. Отдръпването на тези гласоподаватели от изборите или масираното им ориентиране към една или друга политическа групировка може фрапантно да промени картината на политическите настройки в страната, предвиждат от " Медиана ".

Данните все още демонстрират, че в 45-тото Народно заседание може да има както единствено четири, по този начин и осем партии и обединения. Засега сигурни могат да бъдат единствено четири политически обединения – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ИТН.

Още четири обединения имат шансове, само че всички те се намират прекомерно покрай 4%-ната преграда за влизане в Народното събрание – „ Изправи се! Мутри Вън! “, Демократична България, Вътрешна македонска революционна организация и Воля/НФСБ. 

Не може да се отговори изрично и коя политическа групировка ще бъде първа, коя втора и коя трета. Засега ГЕРБ води пред Българска социалистическа партия, като разликата е към 150 хиляди гласа в интерес на ръководещите. Разликата сред Българска социалистическа партия и " ИТН " е към 300 хиляди гласа, а тази сред Движение за права и свободи и Слави Трифонов е към 70 хиляди Колебаещите се дали и за кого да гласоподават са над 350 хиляди.

По отношение на рейтинга на политиците с най-високо доверие продължава да се употребява президентът Румен Радев. 52% от интервюираните го считат за добър политик. На второ място, само че на забележителна отдалеченост зад президента се подрежда министър председателят Бойко Борисов с 31%. Третото място пък се държи от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова с 28%. Сред одобряваните лица са също Слави Трифонов (27%) и Мая Манолова (26%).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР